Gratis software lijst

Ook wel freeware genoemd. Ik heb een opsomming gemaakt hieronder van 5 programma’s die de moeite waard zijn. Je hoeft hier dus niets voor te betalen, je mag wel geld doneren.

The Gimp is een programma voor fotobewerking en/of ander grafisch werk. Je vindt deze op de website: www.gimp.org.

Inkscape is ook weer een grafisch programma dat zich vooral richt op vectorbewerking. Vectorbewerking wil zeggen dat je bij uitvergroten geen vaagheid/pixels zult waarnemen, de afbeelding blijft scherp. Denk voor toepassingen aan bijvoorbeeld logo’s.
De website van Inkscape vind je hier: www.inkscape.org

7-zip krijgt ook steeds meer bekendheid, met dit programma kun je bijvoorbeeld foto’s of documenten “inpakken” zodat ze een stuk kleiner zijn zodat ze kunnen worden verzonden per e-mail of op een kleiner formaat usb stick kunnen worden geplaatst. De website: www.7-zip.org

Sumatra pdf reader, Adobe pdf reader vind ik persoonlijk een draak van een applicatie en het is ook een erg groot programma. Sumatra daarentegen is klein en hoef je niet te installeren. Indien je het wel installeert kost het maar een beetje ruimte op je harde schijf. En het is supersnel. De website van Sumatra: www.sumatrapdfreader.org.

Firefox de browser is heeft ook een functie om pdf’s te lezen. In de praktijk wil het ook nog wel eens voorkomen dat de restricties van pdf’s niet worden meegenomen. Zo was of is het afschermen van een pdf tegen printen een restrictie die Firefox niet meeneemt. En dan zou je een pdf kunnen printen van de pdf zodat deze nieuwe geen restricties meer heeft.
Firefox website: www.mozilla.org